Spring Recipes C - Z

Recipes from Spring Equinox to Summer Solstice, 
in alphabetical order; 
click the link to find the recipe!

∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞
Char Siu (Chinese Barbecued Pork) for Ch'ing Ming
Char siu is one of the favorite foods to offer ancestors.


∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞
Cheese cake for Shavuot:
Cheese cake and cheese blintzes are traditional treats on Shavuot, because of a passage in the Song of Songs, "honey and milk under your lips." It implies that the words of the Torah energize our spirits as milk and honey strengthen and sweeten our bodies.

This year I made simple cheese cake parfaits with caramel sauce. I didn't want to fuss with graham crackers so I just crumbled some brownie in the bottom.

∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞
Earth Cookies for Earth Day
Did you know that about 71% of the earth's surface is water? Because of that, we started with a ball of water and added abstract land masses. 

∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞
Egg dyes for Easter
I have three favorite natural egg dyes, made with onion skins, red cabbage, and turmeric. 
Tumeric = gold, onion skins = red-orange, red cabbage = moss green.
∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞
Ezogelin Soup for Ramadan
The Ramadan fast is broken at sunset with a meal called iftar. I plan to eat a simple Turkish-style iftar meal with Ezogelin (EZ-oh gel-EEN) soup, flat bread, goat cheese, black olives, tomatoes, cucumbers, and dates. The soup is very tasty and filling.

∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞
Figgy Pudding for Palm Sunday
This day is called Fig Sunday in parts of England; some people think it's because, shortly after the triumphant entry into Jerusalem, Jesus discovers a fig tree with no fruit on it and cursed the tree saying, “May no fruit ever come from you again!”(Matthew 21:18-22, and Mark 11:12-14). I get a kick out of the thought of Figgy Pudding, so I gave it a try- and it turned out very tasty!
∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞
Hath Maaluwa (Seven Vegetables Curry) for Wesak
Buddhists all over the world refrain from eating meat on this day, and serve vegetarian meals to poor people. This tasty vegetarian curry from Sri Lanka. You can use any seven vegetables that are in season in your area.



∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞
Hot Cross Buns for Good Friday
The hot cross bun is probably the oldest of the many English buns. It was originally eaten only on Good Friday. In the eighteenth and nineteenth centuries street cries were commonly heard on Good Friday: "Hot Cross buns, Hot Cross buns, One a penny, two a penny, Hot Cross buns!”
A perfect Easter breakfast. 
∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞
Koloocheh Cookies for Nowruz

Koloocheh is a Persian cookie with a rich date and walnut filling, baked for special occasions.
∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞

Ma'amoul (Stuffed Date Cookies) for Eid al-Fitr
After prayers, everyone visits the homes of relatives and friends for an enormous midday banquet, featuring a roasted whole lamb and many delicious cookies and sweets. My favorite cookies are Ma’amoul, which means “stuffed” in Arabic. These cookies can be stuffed with a number of different fillings, but date is traditional for the Eid.
∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞
Rammalation Biscuits for Rogation-tide
While technically these are days of fasting, in England the tradition was to gather after the Rogation Procession to drink "ganging beer" and eat "rammalation biscuits." 

Unfortunately, no one knows what rammalation biscuits are- possibly a cookie to eat while you "perambulate”? I decided to make a classic English Digestive Biscuit, and they are very yummy.


∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞
Grave cakes are one traditional offering at the ancestral tombs. The most common kind of grave cake is Ang Ku Kueh, or Red Tortoise Cakes- these are made with a bright red glutinous rice dough, filled with either a sweet bean or peanut filling, and printed in a mold with the design of a tortoise.


∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞
Shir Berenj (Persian Milk & Rice Pudding) for Nowruz
In Farsi, shir means milk and berenj means rice. This pudding is one of the 7 foods on the Nowruz table, symbolic of taste and health.
∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞
Sima for the Summer Solstice
Sima is a mildly fermented lemonade, a traditional Finnish solstice drink. Make it about a week before the solstice to allow it to ferment. 

∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞
Sopaipillas, traditional Mexican fried bread for Cinco de Mayo



∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞
Sundal Recipes for Navratri
Many Hindus eat only vegetarian foods during Navratri; often a different sundal (dry legume dish) each night. Here are my favorites.


I added some steamed broccoli for color.

Served with homemade naan and green beans.

∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞
Tippaleivät - Finnish May Day Fritters



∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞
Thong Yod (Golden Egg Drops) for Songkran
Thong Yod is an ancient Thai dessert, served now to symbolically wish wealth and treasure for everyone in the New Year.

∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞

Zongzi (dumplings) for the Dragon Boat Festival
Originally zongzi (pronounced zong-za) might have been an offering to the dragons who brought the summer rain. Now everyone eats at least one zongzi rice dumpling to bring good luck.  Zongzi are filled with many different things- I used sweet red bean paste.


No comments:

Post a Comment